Dr. Fazakas Sándornak ítélték a 2024-es Barth Károly-díjat

A 2024-es Barth Károly-díjat a Német Protestáns Egyházak Uniója (Die Union Evangelischer Kirchen – UEK) idén Dr. Fazakas Sándornak, a DRHE Szociáletikai és Egyházszociológiai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanárának, a Karl Barth Kutatóintézet vezetőjének ítélte meg.
Az 1986-ban alapított díjjal kétévenként ismerik el a legjelentősebb tudományos-teológiai vagy a kiemelkedő bizonyságtevő keresztyén szolgálatot, világviszonylatban.

A zsűri indoklása szerint Fazakas Sándor professzor figyelemre méltó módon juttatja érvényre Karl Barth teológiájának ideológiakritikai és transzformatív erejét, valamint lehetőségeit Európa aktuális társadalmi kihívásainak tükrében. Az ezzel kapcsolatos Barth-kutatásai, amelyek a magyar barthianizmus történetének áttekintését is tartalmazzák, jelentős szerepet játszottak a magyarországi Barth-reneszánszban. Ezen túl a díjjal a UEK kifejezi értékelését Fazakas Sándor teológiai munkássága iránt, mellyel hozzájárult a párbeszéd, a jobb megértés és a megbékélés folyamatához Európa protestáns egyházai között.

A Karl Barth-díjat 37 éve ítélték oda először, azóta többek között Eberhard Jüngel, Hans Küng, Wolf Krötke, Wolfgang Huber és a princetoni Katherine Sonderegger kapta már meg.

 

Kapcsolódó cikkek:

https://ttre.hu/tartalom/6505/3/keruleti/dr-fazakas-sandornak-iteltek-a-barth-karoly-dijat

https://www.uek-online.de/3-5-artikel-content-1062-sandor-fazakas-1062.php

https://www.ekd.de/ekd_de/ds_doc/230918%20pm_UEK_UEK%20verleiht%20Karl-Barth-Preis%202024.pdf