Válság és kegyelem. Karl Barth teológiájának hatása és jelentősége ma

Válság és kegyelem

Fazakas Sándor (szerk.): Válság és kegyelem. Karl Barth teológiájának hatása és jelentősége ma, ISBN 978-615-5853-36-4, Debrecen, 2021.

Immár több mint 50 éve, 1968. december 10-én hunyt el Karl Barth svájci református teológus, a 20. század minden bizonnyal egyik legnagyobb hatású, ugyanakkor legvitatottabb teológusa. Személye, életműve, hatása mind a mai napig foglalkoztatja a tudományos közéletet − nemcsak Európában, hanem szinte valamennyi kontinensen, ahol keresztyén egyház és teológiai tudományművelés létezik. Személyét már életében egyfajta legenda vette körül. Ez nem csak annak tudható be, hogy a nemzeti szocializmussal szembeni ellenállása nagyon imponáló volt sokak számára, de ahogyan 1919-ben berobbant a teológiai közéletbe, már az is példaértékűnek számított.

Jelen kötetünk egy konferencia előadásait tartalmazza szerkesztett formában, amelyre Barth halálának 50. évfordulója alkalmával, 2018. december 11-én került sor a Doktorok Kollégiuma Rendszeres Teológiai Szekciójának, valamint a Debreceni Akadémiai Bizottság Vallástudományi és Teológiai Munkabizottságának részvételével közös rendezvény formájában.

Válság és kegyelem – teljes könyv