Világok vándorai

Ferencz Árpád (szerk.)
Világok vándorai. Úti beszámoló Karl Barth 1936-os és 1948-as magyarországi látogatásáról. Karl Barth és Vassady Béla levelezése

Magyar nyelvű tudományos forráskiadás
Megjelent: Debreceni Református Hittudományi Egyetem Karl Barth Kutatóintézete, Debrecen, Magyarország, 193 p. 2007
Sorozatok: Karl Barth Kutatóintézet Kiadványai 1789-0721, 1

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Karl Barth Kutatóintézete jelen munkával egy olyan kiadványsorozatot indít útjára, amely reményeink szerint hozzájárul teológiai örökségünk jobb megismeréséhez, de ugyanakkor a jövendő teológiai útkereséseihez is segítséget nyújthat.
Sorozatunk első kötetében Karl Barth és Vassady Béla levelezése mellett közkinccsé tesszük a Barth 1936-os és 1948-as magyarországi útjáról szóló, Charlotte von K.irschbaum által írt úti beszámolókat is. Az 1936-os úti beszámoló 2000-ben megjelent ugyan német nyelven, de magyarul nem volt elérhető, míg az 1948-as úti beszámoló mindössze néhány éve került elő a Barth-Levéltár anyagai közül.
Jelen teológiatörténeti dokumentumok, melyek nyomtatott formában, magyar nyelven most látnak először nyilvánosságot, két nagy teológus műhelytitkaiba engednek némi bepillantást, de ugyanakkor elsőrangú egyház- és teológiatörténeti dokumen­tumok is egy olyan korról, amelyben a búcsúzó 19. század örökségeként a teológiának igen fontos, lényeget érintő kérdésekkel kellett szembenéznie.